And now for something completely different tentoonstelling wim de prez art science

Schrödingers kat is dood, leve Schrödingers kat!

De Chalmers University in Goteborg, Zweden vroeg mij om mee te doen aan het AHA Festival, een academisch festival dat opgezet is om kunst en wetenschap dichter bij elkaar te brengen. Ze vroegen mij om enkele kunstwerken te maken in het teken van de fysica. Ik koos twee themas: ‘Schrodinger’s kat’ en ‘Maxwells demon’. Ik ben al heel mijn leven geïnteresseerd in fysica, kwantummechanica en hoe ons universum in elkaar zit, dus was ik natuurlijk super enthousiast om mijn interpretatie te geven over deze twee themas. Mijn kunst-wetenschappelijke reis begon bij Schrödingers kat.

Schrödingers kat tot leven gebracht

De kat van Schrödinger verwijst naar een gedachte-experiment dat Erwin Schrödinger in 1935 bedacht om aan tonen wat die kwantummechanica nu juist wil zeggen. Met de denkoefening wou hij aantonen dat ons universum op de kleinste schaal onvoorspelbaar is en ingaat tegen onze menselijke intuïties. In dit experiment wordt een verbinding gemaakt tussen het atomaire niveau en onze zichtbare wereld. Het komt erop neer dat je een kat in een doos stopt en hij tegelijkertijd dood is én levend is totdat je de doos terug opent. Die onzekerheid verdwijnt door de doos te openen en waar te nemen of de kat dood of levend is.

Om Schrödingers kat ‘tot leven te brengen’, besloot ik om mijn eigen versie van het experiment in elkaar te steken. Ik ging op zoek naar manieren om mijn eigen verwarrende kattendoos te maken. Zo kwam ik uiteindelijk tot een ontwerp van het toestel dat over het leven van de kat beslist. De kat zelf stak ik in een doos die ik permanent verzegelde. Niemand zal de doos ooit kunnen opendoen. Mijn kat zal dus eeuwig tegelijkertijd levend en dood zijn.

Om de doos te vergezellen creëerde ik een collage om te tonen hoe mijn kunst-wetenschappelijk onderzoek is verlopen en hoe de doos tot stand kwam.

Maxwells Demon

Maxwells Demon is een gedachte-experiment dat Schotse natuurkundige James Clerk Maxwell bedacht om de Tweede wet van de thermodynamica in twijfel te trekken. Ik heb deze demon in mijn typische stijl in de concrete realiteit gebracht. Het is een heel interessante denkoefening, maar daarvoor gaat u best eens naar Wikipedia. Hier kan u genieten van het beeld dat ik heb gemaakt.

De kat en de demon op canvas

Om de installatie over Schrödingers kat en het beeld van Maxwells demon nog meer uit te werken, zette ik de twee gedachte-experimenten ook nog op doek. Daarin verwerkte ik op mijn manier heel wat elementen die ermee te maken hebben. Het is een lekker ingewikkelde cartoon geworden.

 Veel-werelden-interpretatie

De kwantummechanica heeft veel zwaar denkwerk ontlokt de laatste eeuw. Een van de theorieën die geïnspireerd is door de kwantummechanica is de Veel-werelden-interpretatie. Deze theorie, die Hugh Everett III in 1957 formuleerde, zegt dat elk mogelijk alternatief universum bestaat. In het geval van Schrodingers kat bestaan zowel de levende als de dode kat, telkens in een ander universum. Er zijn oneindig veel werelden. Er is een wereld waarin Clinton president is en een wereld waarin Trump president is. Er is een wereld waarin choco groen is en een wereld waarin de aarde vier manen heeft. Dit concept verwerkte ik een tableau die enkele van de mogelijke werelden weergeeft.

And now for something completely different…

Als u dit kunstwerk wilt bezoeken, zal u een vliegtuigticket moeten boeken naar Zweden. Ik verwacht niet dat er nu grote pelgrimtochten naar de Chalmers University zullen worden georganiseerd om mijn werk te bezichtigen, maar dat is niet erg, want binnenkort organiseer ik een tentoonstelling waarin ik zal verder bouwen op dit werk. Wilt u weten hoe ik dit verhaal verder zet, kom zeker eens een kijkje nemen tijdens de eerste twee weekends van december. Klik op de link hieronder voor meer informatie.

3 antwoorden
 1. DE ZUTTER THIERRY zegt:

  Niet wetende dat kwantummechanica zo mooi kon zijn…ben ik echt aangetrokken door beide werken(wat Schrödingers kat betreft). Ik zal ze toch maar beter eens live komen bewonderen om eventueel een voorkeur uit te spreken….tot een dezer zou ik zeggen!

  Beantwoorden
 2. Dick Micheline zegt:

  Intrigerend, fascinerend, wonderbaarlijk! Het lukt je telkens weer om mijn geest voor jouw werk op te eisen, maar als jij dit niet erg vindt, vind ik dit ook prima. Alweer een dikke proficiat en veel succes gewenst! Micheline Dick.

  Beantwoorden
 3. Peter Aernoudts zegt:

  Te moeilijk en te wetenschappelijk voor mijn sobere, geesteswetenschapelijke verstand. Ware het niet dat je het mij persoonlijk hebt uitgelegd. En dan nog. Hoogbegaafdheid moet eenzaam zijn ! Knap gedaan en bijzonder inventief !

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *