AHA Festival Art and Science Goteborg Wim De Prez chalmers university

Schrödingers kat leeft… in Zweden!

Eind oktober nam ik het vliegtuig naar Zweden om deel te nemen aan het jaarlijkse AHA Festival. De Chalmers University in Goteborg had mij gevraagd een werk te maken waarin ik kunst en wetenschap verzoen. Ze vroegen mij ook om een lezing te geven over mijn geschiedenis als kunstenaar en het werk dat ik maakte voor de gelegenheid. Met veel enthousiasme nam ik de opdracht aan!

goteborgblogomslag

Het AHA! Festival for Art and Science

aha festival Art and Science sweden goteborg

Ik mocht deelnemen aan de derde editie van het AHA Festival, een jaarlijkse ontmoeting tussen kunst en wetenschap in een evenement dat drie dagen duurt in de Chalmers University of technology. Het wordt georganiseerd door de afdeling van architectuur en de afdeling van fysica. Het is een internationaal samenkomen van wetenschappers en artiesten die hun visie en werk met elkaar willen delen.

Een lezing over mijn kunst

Tijdens de tweede dag van het festival was het aan mij om een lezing te geven. Ik kreeg een kleine introductie voor ik aan de slag ging. Een uur lang heb ik gepraat over mijn werk als kunstenaar. Ik begon bij het begin van mijn carrière en legde stap voor stap uit hoe ik tot mijn eigenwijze stijl ben gekomen.

Het gaf veel voldoening om voor een zaal vol wetenschappers en artiesten minutieus uiteen te zetten hoe mijn werk tot stand komt. Ik praatte over mijn proces bij het maken van schilderijen en hoe mijn beeldhouwwerken tot stand komen. Ik legde uitgebreid uit hoe ik via 3D-software en 3D-printing op een moderne manier tot mijn fantasierijke creaties kwam.

De reden dat ik helemaal naar Zweden was gekomen, was natuurlijk het werk dat ik gemaakt heb voor het festival. Over het werk zelf kan u meer lezen in mijn vorige blog. De grootste uitdaging kwam wanneer ik moest uitleggen hoe dat werk tot stand kwam. Het werk is mijn poging om belangrijke gedachte-experimenten uit de kwantummechanica en de fysica te verzoenen met kunst. Als ik het had over kwantummechanische theorieën, moest ik er uiteraard voor zorgen dat ik geen fouten maakte, aangezien de zaal voor de helft vol zat met fysici die al heel hun leven met deze materie bezig zijn. Uiteindelijk slaagde ik goed in mijn opzet. Achteraf bleek dat de fysici in de zaal het verfrissend vonden dat een artiest er zo veel van kende en de artiesten in de zaal waren verbaasd dat ik erover kon meepraten.

Stap voor stap legde ik uit wat de betekenis was van de werken die ik maakte voor het Festival. Ik legde mijn interpretatie van Schrödingers kat uit, mijn realisatie van Maxwell’s demon en mijn ideeën over de Veel-werelden-interpretatie van de kwantummechanica.

AHA Festival Art and Science Goteborg Wim De Prez chalmers university

Kunst en wetenschap verzoend in… kunst

Het werk dat ik maakte voor de universiteit werd geïnstalleerd in een gang van het departement van fysica. Tijdens een receptie werd het werk geïntroduceerd aan de gasten van het festival.

Het was een eer om mijn werk te mogen voorstellen aan deze groep buitengewoon interessante mensen. Bovendien vind ik het magnifiek om te weten dat mijn artistiek werk tot in Zweden reikt.

AHA Festival Art and Science Goteborg Wim De Prez chalmers university

 

Boeiende gesprekken met boeiende mensen

Het leukste aan mijn verblijf in Goteborg was dat ik veel nieuwe interessante mensen heb ontmoet. Ik sprak bijvoorbeeld met Arthur I. Miller, professor emeritus in de geschiedenis en filosofie van wetenschap aan de University College London. Ik had een interessant gesprek met hem over kwantummechanica en mijn werk. Ook had ik een boeiend gesprek met Joseph Nechvatal, een kunstenaar die zelfgemaakte computervirussen gebruikt om digitale schilderijen en animaties te maken.

AHA Festival Art and Science Goteborg Wim De Prez chalmers university

Meer van dat!

Kunst in opdracht kan soms schitterende resultaten opleveren. Het zet de kunstenaar aan zijn grenzen te verleggen en nieuwe creatieve horizonten te verkennen. Mijn project voor Chalmers University heeft mijn werk een duwtje in de rug gegeven. U kan het werk gaan bewonderen in Zweden, of u kan naar mijn volgende tentoonstelling komen in Galerij Nummer Vier. In de tentoonstelling ‘And now for something completely different…’ zal ik werk tonen dat verder bouwt op dit project. Ook hoop ik dat ik in de toekomst nog kansen krijg om lezingen te geven. Als u geïnteresseerd bent in een lezing, kan u altijd een mailtje sturen naar info@wimdeprez.be.

2 antwoorden
 1. Francisco Ramirez zegt:

  Beste Wim,
  Ik heb vandaag aangenaam kennis gemaakt met jou en je werk. Ik vind het een heel toegankelijke kunst, en inspireert mij spontaniteit en felheid door de vorm grootte en kleur.
  Ben benieuwd naar je volgende stappen.
  Super…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *