Over mij

Wim de Prez (Aalst 1962) is een kunstenaar gevestigd in Sint-Martens-Latem, bekend voor zijn unieke, kleurrijke en vaak ironische stijl. In zijn schilderijen en beeldhouwwerken stelt hij vragen over het schoonheidsideaal en legt hij linken tussen kunst en wetenschap. Om zijn sculpturen tot leven te brengen, gebruikt hij moderne technologie (3D-software, 3D-printers, etc). Bovendien houdt hij zich voor een groot deel bezig met op maakt gemaakte projecten in de vorm van sculpturen, schilderwerken en alles ertussen. Zo maakte hij reeds een vijf meter hoge klarinet, een waterfontein en een levensgrote golfer, allemaal in zijn eigen unieke stijl.

Hij studeerde af als ingenieur en na zijn werkervaring in de textielindustrie en bij Unilever, besloot hij zich uitsluitend op zijn creativiteit toe te leggen. Die zoektocht begon bij gewoon schilderwerk en evolueerde naar kunst op bestelling in de vorm van muurschilderingen en trompe l’oeils.

In 2008 breekt een nieuw hoofdstuk aan. Wim De Prez stelt voor de eerste keer zijn eigenzinnige werken voor in zijn eerste tentoonstelling. Het wordt een aanval op de zintuigen door Wim De Prez’s levnede, vibrerende kunst. De toeschouwer wordt overweldigd  door de gedurfde kleuren en de vrije vorm.

In 2010 Wim de Prez zet de volgende stap in zijn zoektocht. Hij laat zijn tweedimensionele beelden tot leven komen in kleurrijke beeldhouwwerken. De sculpturen zijn gefantaseerde beesten die soms doen denken aan vogels of andere dieren, maar eigenlijk gewoon het concrete resultaat zijn van De Prez’s ongebonden fantasie. In de jaren die volgen worden de beelden wilder en gedurfder, groter, maar ook kleiner.

Het werk van Wim de Prez stelt vragen over het schoonheidsideaal, dat ons wordt opgedrongen. Wat is schoonheid? Hebben we die normen zelf gemaakt, of is het enkel Biologie? Wie zegt dat je geen twee verschillende sokken mag dragen? In recenter werk legt de kunstenaar verbanden tussen kunst en wetenschap. Hij zoekt inspiratie in de kwantummechanica en fysica.